dietaTOKSYCZNA SOJA

PROMOWANA JAKO ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Soja to kolejny produkt żywnosciowy sztucznie wypromowany i wdrozony do diety miliardów ludzi na całym świecie w czasach hipisowskiej zawieruchy kulturalnej.. Zasadniczy strumień dostaw surowca dla wielu produktów zawierających tę roślinę pochodzi z przemysłowych upraw odmian modyfikowanych genetycznie. Ale nie same białka  GMO są toksyną. 

 
 

W JAKICH PRODUKTACH ZNAJDZIEMY SOJĘ ?

Soja jest teraz wszechobecna we współczesnej diecie, obecna w prawie każdej paczkowanej i przetworzonej żywności w postaci izolatu białka sojowego, mąki sojowej, lecytyny sojowej i oleju sojowego, mleka sojowego.Z tego powodu większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, ile spożywają soję, bo wymienione powyżej nazwy po prostu nic im nie mówią a przecietny człowiek nie ma rozeznania biochemicznego. Nie musisz kochać tofu, żeby jeść dużo soi. W rzeczywistości przeciętny Czytelnik spożywający sporo żywności przetworzonej aż 9% tłuszczów pozyskuje z samego oleju sojowego. Wynika to z niskiej ceny produktów sojowych i powszechnym dodawaniu tego oleju do róznych produktów - szczególnie ciast, wypieków, kiełbas i wielu innych - np. słodyczy. Szczególnie dużo soji dodają producenci tanich kiełbas, sprzedawanych w marketach. Zazwyczaj na etykiecie producent wymienia białko sojowe, tym nie mniej na ladzie nie znajdziesz ostrzeżenia o tym toksycznym dodatku. Dlatego wybierając kiełbasę - szczególnie do gotowania warto spytać sprzedawcę - nawet w małym sklepiku - by sprawdził na opakowaniu towaru, czy ten zawiera soję.

 
 

Często pada argument, że soja nie może być niezdrowa, ponieważ jest bezpiecznie spożywana w Azji od tysięcy lat. Jest kilka powodów, dla których nie jest to prawdą:

  • Po pierwsze, produkty sojowe spożywane tradycyjnie w Azji były zwykle fermentowane i nieprzetworzone - w tym tempeh, miso, natto i tamari. Jest to ważne, ponieważ proces fermentacji częściowo neutralizuje toksyny w soi.
  • Po drugie, Azjaci spożywali produkty sojowe jako przyprawę, a nie zamiennik żywności pochodzenia zwierzęcego. Średnie spożycie produktów sojowych w Chinach wynosi 10 gramów (około 2 łyżeczki) dziennie, a w Japonii od 30 do 60 gramów. To nie są duże ilości soi.
  • Po trzecie. Porównaj to spozycie ze spozyciem w USA i w innych krajach Europy Zachodniej, gdzie prawie cała konsumowana soja jest wysoko przetworzona i niefermentowana oraz spożywana w znacznie większych ilościach niż w Azji.
 
 

PRZYKŁADY TOKSYCZNEGO DZIAŁANIA SOI

  • Soja zawiera inhibitory trypsyny, które hamują trawienie białek i wpływają na czynność trzustki;
  • Soja zawiera kwas fitynowy, który zmniejsza wchłanianie minerałów, takich jak wapń, magnez, miedź, żelazo i cynk;
  • Soja zwiększa nasze zapotrzebowanie na witaminę D, której już 50% Europejczyków i Amerykanów ma niedobór;
  • Fitoestrogeny sojowe zaburzają funkcje endokrynologiczne i mogą powodować bezpłodność oraz promować raka piersi u dorosłych kobiet.
  • Analogi witaminy B12 w soi nie są wchłaniane i faktycznie zwiększają zapotrzebowanie organizmu na witaminę B12;
  • Przetwarzanie białka sojowego prowadzi do powstania toksycznej lizynoalaniny i wysoce rakotwórczych nitrozoamin;
  • Wolny kwas glutaminowy lub glutaminian sodu, silna neurotoksyna, powstaje podczas przetwarzania żywności sojowej, a do wielu produktów sojowych dodaje się dodatkowe ilości, aby zamaskować nieprzyjemny smak soi; i,
  • Soja może stymulować wzrost guzów estrogenozależnych i powodować problemy z tarczycą, zwłaszcza u kobiet.
 
 

SPOZYCIE SOI A BEZPŁODNOŚĆ

  • W 1992 roku szwajcarskie służby medyczne oszacowały, że ​​kobiety, które spożywają równowartość dwóch filiżanek mleka sojowego dziennie, zapewniają estrogenowy odpowiednik jednej pigułki antykoncepcyjnej. Oznacza to, że kobiety jedzące płatki zbożowe z mlekiem sojowym i pijące sojową latte każdego dnia uzyskują ten sam efekt estrogenowy, jak gdyby przyjmowały pigułkę antykoncepcyjną.
  • U niemowląt karmionych mieszanką sojową. Niemowlęta karmione mieszanką na bazie soi mają 13 000 do 22 000 razy więcej związków estrogenowych we krwi niż niemowlęta karmione mieszankami na bazie mleka. Niemowlęta karmione wyłącznie mieszanką sojową otrzymują ekwiwalent estrogenów (w oparciu o masę ciała) co najmniej pięciu tabletek antykoncepcyjnych dziennie.
  • W 2008 r przeprowadzono badania w Hardward Public Health School (publikacja tutaj),że mężczyźni, którzy spożywali równowartość jednej filiżanki mleka sojowego dziennie, mieli o 50% niższą liczbę plemników niż mężczyźni, którzy nie jedli soi.
 
 

Na stronie internetowej https://www.westonaprice.org/soy-alert/ opublikowano szerszą listę toksycznych właściwości soi w diecie człowieka. Wymienić można tu między innymi::

  • Zaburzenia przyswajania wapnia, magnezu, miedzi, żelaza i cynku. 
  • Przetwory sojowe zwiększają zapotrzebowanie organizmu na witaminę D
  • Wolny kwas glutaminowy lub glutaminian sodu, silna neurotoksyna, powstaje podczas przetwarzania żywności sojowej, a do wielu produktów sojowych dodaje się jego dodatkowe ilości dla polepszenia smaku
 
 

 WNIOSKI

  1. Obecnie na rynku nie jest dostępna soja wolna od GMO. 
  2. Soja u wegan jest podstawowym produktem bogatym w aminokwasy egzogenne, praktycznie nie do zastąpienia czymkolwiek. To oni muszą jej używać w dużych ilościach, wielokrotnie przewyższających użycie jej przez Azjatów, którzy zjadają mięso. Dlatego wszystkie diety wege-coś tam nie należą do diet prawidłowych dla człowieka, są wręcz dla nich toksyczne.