TOKSYCZNY GLUTEN Rośliny od zawsze konkurowały ze zwierzętami (w tym z człowiekiem) je zjadającymi o przetrwanie. Rośliny nie mogą uciekać przed tym, kto postanowił je zjeść. Stąd wytworzyły mechanizmy obronne w postaci toksyn, działających w przedziwny i jednocześnie skuteczny sposób - nie do końca zrozumiały dla nauki:
GDZIE ZNAJDZIEMY GLUTEN Takie toksyny znajdziemy w ziarnach zbóż i kasz. Główne ziarna zbóż, jak:pszenica, kukurydza, ryż, jęczmień, sorgo, owies, żyto, pszenżyto i proso stały się podstawowymi uprawami dla współczesnej diety "cywilizowanego" człowieka. Stały się także „dziećmi z plakatu” diety niskotłuszczowej, wysokowęglowodanowej, promowanej przez różne organizacje. Te organizacje wypromowały również słowo "pełnoziarnistość" jako synonim zdrowego wyrobu ze zboża. Cóż, to tylko skutki marketingu. Zdrowotne następstwa takich decyzji, praktykowane na całym "cywilizowanym" świecie nazywamy chorobami cywilizacyjnymi. Ich lista jest długa, bo atak toksynami na jelita oznacza atak na każdą komórkę, którą - mówiąc najprościej - jelita odżywiają. Kolejny grzech nowoczesnych technologii nazywa się modyfikacją odmian roślin, w tym ingerencją genetyczną. Załozenia biznesowe - większe plony, odporność na choroby grzybiczne, bakteryjne, wirusowe, odporność na szkodniki tradycyjnie zjadające korzenie i liscie tych roślin, mniejsza pracochłonność w uprawach, powtarzalność i jednolitość w danym zbiorze, by uprościć, znormalizować i zautomatyzować procesy technologicznego przetwarzania żywności (każda dostawa surowca do przetwórni czy do piekarni ma zblizone parametry, decydujące o parametrach danego procesu technologicznego) - a więc to biznes przesłonił aspekt zdrowotny takich rewolucji, które za pomocą umiejętnego marketingu i za pomocą nacisków lobbystów na rządzących wprowadzono jako eksperyment medyczny na żywym organizmie bez badań długookresowych skutków ubocznych. |
||
ROZKŁAD GLUTENU W NASZYM ORGANIZMIE Celakia, jako stan ciężkiej nietolerancji glutenu to tylko wierzchołek "góry lodowej" problemów z trawieniem składników ziaren zbóż, a szczególnie najbardziej popularnej pszenicy. Pokazany diagram ilustruje sposób rozkładu białkowych składników zbóż i kasz Obecne testy laboratoryjne pod kątem nietolerancji glutenu obejmują tylko testy alfa-gliadyny i transglutaminazy, dwóch składników glutenu związanych z celiakią. Ale jak widać na diagramie, pszenica zawiera kilka innych składników, w tym lektyny, takie jak aglutynina kiełków pszenicy (WGA), inne epitopy białka gliadyny, takie jak beta-gliadyna, gamma-gliadyna i omega-gliadyna, inne białko zwane gluteniną, peptyd opioidowy zwany gluteomorfiną oraz związek zwany deamidowaną gliadyną, wytwarzany w wyniku przemysłowego przetwarzania lub trawienia glutenu. Obecnie badania naukowe pokazują, że ludzie mogą reagować negatywnie na wszystkie te składniki pszenicy - nie tylko na alfa-gliadynę i transglutaminazę, które skutkują chorobą o nazwie celakia. Badania przeprowadzone w ciągu ostatnich kilku dekad ujawniły, że nietolerancja glutenu (czyli tych wszystkich białek i lektyn) może wpływać na prawie każdą inną tkankę i układ w naszym organizmie, w tym:
To przekłada się na szereg chorób cywilizacyjnych, jakchoroba Alzheimera, cykrzyca typu 1, choroby neurodegeneracyjne, choroby tarczycy, choroby psychiczne, choroba Parkinsona, demencja, RZS, migreny i sporo innych. |
||
REAKCJE KRZYŻOWE Badania naukowe pokazują, że osoby z nietolerancją glutenu bardzo często wykazują również nietolerancję na pokarmy lub ich składniki innego pochodzenia, niż zboża. Nauka mówi o reakcjach krzyżowych. I tu lista częstych reagentów jest bardzo długa:
|
||
WNIOSKI
|
||