dietaTOKSYCZNY GLUTEN

Rośliny od zawsze konkurowały ze zwierzętami (w tym z człowiekiem) je zjadającymi o przetrwanie. Rośliny nie mogą uciekać przed tym, kto postanowił je zjeść. Stąd wytworzyły mechanizmy obronne w postaci toksyn, działających w przedziwny i jednocześnie skuteczny sposób - nie do końca zrozumiały dla nauki:

  • - takich toksyn. które uszkadzają wyściółkę jelita
  • - takich toksyn, które wiążą niezbędne minerały, czyniąc je niedostępnymi dla organizmu
  • - takich toksyn, które hamują trawienie i wchłanianie innych niezbędnych składników odżywczych, w tym białka

GDZIE ZNAJDZIEMY GLUTEN

Takie toksyny znajdziemy w ziarnach zbóż i kasz. Główne ziarna zbóż, jak:pszenica, kukurydza, ryż, jęczmień, sorgo, owies, żyto, pszenżyto i proso stały się podstawowymi uprawami dla współczesnej diety "cywilizowanego" człowieka. Stały się także „dziećmi z plakatu” diety niskotłuszczowej, wysokowęglowodanowej, promowanej przez różne organizacje. Te organizacje wypromowały również słowo "pełnoziarnistość" jako synonim zdrowego wyrobu ze zboża. Cóż, to tylko skutki marketingu. Zdrowotne następstwa takich decyzji, praktykowane na całym "cywilizowanym" świecie nazywamy chorobami cywilizacyjnymi. Ich lista jest długa, bo atak toksynami na jelita oznacza atak na każdą komórkę, którą - mówiąc najprościej - jelita odżywiają. 

Kolejny grzech nowoczesnych technologii nazywa się modyfikacją odmian roślin, w tym ingerencją genetyczną. Załozenia biznesowe - większe plony, odporność na choroby grzybiczne, bakteryjne, wirusowe, odporność na szkodniki tradycyjnie zjadające korzenie i liscie tych roślin, mniejsza pracochłonność w uprawach, powtarzalność i jednolitość w danym zbiorze, by uprościć, znormalizować i zautomatyzować procesy technologicznego przetwarzania żywności (każda dostawa surowca do przetwórni czy do piekarni ma zblizone parametry, decydujące o parametrach danego procesu technologicznego) - a więc to biznes przesłonił aspekt zdrowotny takich rewolucji, które za pomocą umiejętnego marketingu i za pomocą nacisków lobbystów na rządzących wprowadzono jako eksperyment medyczny na żywym organizmie bez badań długookresowych skutków ubocznych. 

 

ROZKŁAD GLUTENU W NASZYM ORGANIZMIE

gluten pszenicyCelakia, jako stan ciężkiej nietolerancji glutenu to tylko wierzchołek "góry lodowej" problemów  z trawieniem składników ziaren zbóż, a szczególnie najbardziej popularnej pszenicy.

Pokazany diagram ilustruje sposób rozkładu białkowych składników zbóż i kasz

Obecne testy laboratoryjne pod kątem nietolerancji glutenu obejmują tylko testy alfa-gliadyny i transglutaminazy, dwóch składników glutenu związanych z celiakią.

 Ale jak widać na diagramie, pszenica zawiera kilka innych składników, w tym lektyny, takie jak aglutynina kiełków pszenicy (WGA), inne epitopy białka gliadyny, takie jak beta-gliadyna, gamma-gliadyna i omega-gliadyna, inne białko zwane gluteniną, peptyd opioidowy zwany gluteomorfiną oraz związek zwany deamidowaną gliadyną, wytwarzany w wyniku przemysłowego przetwarzania lub trawienia glutenu.

Obecnie badania naukowe pokazują, że ludzie mogą reagować negatywnie na wszystkie te składniki pszenicy - nie tylko na alfa-gliadynę i transglutaminazę, które skutkują chorobą o nazwie celakia.

Badania przeprowadzone w ciągu ostatnich kilku dekad ujawniły, że nietolerancja glutenu (czyli tych wszystkich białek i lektyn) może wpływać na prawie każdą inną tkankę i układ w naszym organizmie, w tym:

  • mózg;
  • układ hormonalny,
  • żołądek i wątrobę
  • jądro komórek,
  • naczynia krwionośne,
  • mięśnie gładkie i wiele innych tkanek

To przekłada się na szereg chorób cywilizacyjnych, jakchoroba  Alzheimera, cykrzyca typu 1, choroby neurodegeneracyjne, choroby tarczycy, choroby psychiczne, choroba Parkinsona, demencja, RZS, migreny i sporo innych.

 

REAKCJE KRZYŻOWE

 Badania naukowe pokazują, że osoby z nietolerancją glutenu bardzo często wykazują również nietolerancję na pokarmy lub ich składniki innego pochodzenia, niż zboża. Nauka mówi o reakcjach krzyżowych. I tu lista częstych reagentów jest bardzo długa:

  • kazomorfina
  • butyrofilina mleka
  • krowie mleko
  • czekolada
  • kawa
  • sezam
  • gryka
  • ryż
  • wszystkie ziarna zbóż
  • komosa ryżowa
  • amarant
  • tapioka
  • ziemniak
  • kukurydza
 
 

WNIOSKI

  1. Powyżej opisane fakty, będące wynikami badań naukowych, nie uwzględniają obciążeń organizmu toksynami róznego rodzaju, w tym toksynami najgroźniejszymi dla człowieka - mikrobiologicznymi. To zniszczona atakiem roślin na ludzkie jelita odporność nie jest w stanie obronić się przed toksynami codziennie wnikającymi z pokarmem, wdychanym powietrzem oraz przez skórę.
  2. Jeszcze większą toksyną są rafinowane produkty zbozowe. Chemicznie są to bowiem koncentraty białek i cukrów (głównie skrobii, czyli polimeru glukozy). Ponadto zawierają pozostałości przemysłowej chemii stosowanej do tego oczyszczania. A wszystko to po to, by towar mógł miesiącami zalegać na półkach i nie tracić tzw. "przydatności do spożycia", by nie imały się go grzyby i plesnie a wszelkiego rodzaju robale "traciły apetyt" po ich zakosztowaniu. Za to "mądry i nowoczesny człowiek" zje to z satysfakcją narkomana, uzależnionego od glukozy ze skrobii.
  3. Opisano powyżej jedynie wpływ toksycznych białek roślinnych na organizm człowieka, natomiast należy uwzględnić również inną broń - skrobię, czyli polimer glukozy. To przecukrzenie organizmu, uzależnienie od cukru naszego mózgu i spowodowane w komórkach blokady wchłaniania makro i mikroskładników wążnych fizjologiczne dla komórek, są przyczyną kolejnej listy chorób cywilizacyjnych.
  4. Ziarna zbóż i kasz to najbardziej toksyczna "zdrowa żywność" na świecie. Promuje ją biznes bankowy, bowiem to on przejął kontrolę nad przemysłowymi uprawami roślin, przetwarzaniem ich, sprzedażą w sieciach handlowych o dużym zasięgu ponadpaństwowym, przemysłem farmakologicznym i systemem ubezpieczeń. Ludzie jako biologiczny gatunek wyewoluowali na Ziemi około 2,5 miliona lat temu i przez około 84 000 pokoleń byliśmy naturalnie wolni od współczesnych chorób, które każdego roku zabijają miliony ludzi i unieszczęśliwiają niezliczone rzesze innych. Większość zwierząt, w tym nasz najbliższy krewny (szympans), nie jest przystosowana do jedzenia ziaren zbóż i nie zjada ich w dużych ilościach. A ludzie jedzą je dopiero od 10 000 lat (niewielki ułamek czasu na skali ewolucji). Od 150 lat człowiek zaczął "bawić się" w boga, zmieniająć z beztroską i nonszalancją naturalne cechy stworzeń, w tym ich genotypy. Skutki obecnie zbiera COViD.