TRZY ZASADY DIETY PRAWIDŁOWEJPodstawowymi składnikami naszej diety są białka, tłuszcze i węglowodany, zwane inaczej makroskładnikami. Uzupełniają je witaminy i minerały. I to te wszystkie komponenty powinne znajdować się codziennie na naszym talerzu. Tyle, że w codziennej praktyce owa powinność nie jest taka oczywista. Ludzie mają świadomość, żę żywność bywa skażona, jednak świadomość tego, że toksyczne może być zubożenie diety o określone jej składniki wcale nie jest powszechna. |
||
|
1. DIETA MUSI BYĆ KOMPLETNA BUDULCOWO DLA KOMÓREK - ZASADA KOMPLETNOŚCI AMINOKWASOWEJ - ZASADA KOMPLETNOŚCI TŁUSZCZOWEJ - ZASADA KOMPLETNOŚCI WĘGLOWODANOWEJ |
|
Pojęcie KOMPLETNOŚĆ diety oznacza, że w tym, co zjadamy, dostarczamy WSZYSTKICH niezbędnych wszystkim komórkom materiałów budulcowych, aby mogły się dzielić, odnawiać i reperować swoje organelle, by komórki mogły wydzielać w wystarczającej ilości i dobrej jakości wszystkie enzymy, hormony i przeciwciała potrzebne zarówno do normalnego funkcjonowania, jak i do zwalczania różnych patogenów. Tymi budulcami są aminokwasy i tłuszcze enodo– i egzogenne oraz witaminy i minerały a także węglowodany. Pojęcie kompletności oznacza również, że witaminy i minerały dostarczamy nie oddzielnie w suplementach, tylko w pożywieniu i to w taki sposób, aby się wchłaniały. Ta ostatnia uwaga jest istotna, bo decyduje o skuteczności odżywiania się. Witaminy i minerały zawsze skojarzone są z makroskładnikami, bo są niezbędne do ich przyswojenia przez organizm. Modna obecnie suplementacja - tłumaczona zubożeniem nabywanych surowców spożywczych w mikroelementy, nie jest uzasadniona, o ile będziemy sporządzać posiłki w prawidłowy sposób. Suplementacja jest konicznością tylko w „awaryjnych” sytuacjach ratujących zdrowie i życie, nigdy dla celów profilaktycznych. To dosyć kontrowersyjne stwierdzenie, jeśli skonfrontować to z modną suplementacja wszystkiego. Organizm człowieka to nie betoniarka, by zapewnić tylko bilans ilościowy. Witaminy i minerały powinne być zawsze podawane w określonym połączeniu z makroskładnikami i w określonej proporcji do tych makroskładników, bo służą do ich przyswojenia. I optymalną sytuacją jest, gdy to pokarm zawiera wszystkie mikroskładniki. Przy nieprawidłowych proporcjach składników odżywczych występują bowiem blokady metaboliczne – również tych komponentów suplementowanych w kapsułkach, tabletkach czy syropie. Pojęcie kompletności dotyczy wszystkich trzech makroelementów. Również węglowodanów,których nadpodaż dziś jest plagą. Cukry są ważnym składnikiem nukleotydów, glikokaliksu błon i stanowią „paliwo” (źródło energii aktywnej, czyli cząsteczek ATP) dla czerwonych ciałek krwi – erytrocytów. Niezbędne są takze do budowy nukleotydów i glikokaliksu (systemu komunikacyjnego komórki). Wiele potrzebnych budulców organizm potrafi sam sobie wytworzyć z innych chemicznych komponentów. Taka sytuacja występuje dosyć często i nie jest groźna, jeśli organizm jest przygotowany genetycznie na głodówkę i gromadzi zapasy, które może zużyć i przetworzyć w komponenty mu potrzebne. Są to jednak procesy w pewnym sensie nieoptymalne energetycznie, tzn.zużywające dużo więcej energii niż przy prawidłowym odżywianiu. Organizm wytworzył odpowiednie ścieżki metaboliczne, aby przetrwać w sytuacjach głodu czy niedoboru określonych pokarmów (np zwierząt łownych). W sytuacjach infekcji niekompletność budulcowa diety jest niekorzystna a czasem groźna, bo w takiej sytuacji organizm dramatycznie walczy o pozyskanie energii. Są jednak takie związki chemiczne, których organizm nie potrafi sam z innych komponentów sobie zbudować. To oznacza przymiotnik „egzogenny” - związki chemiczne, utworzone poza organizmem i dostarczone z pożywieniem. MUSZĄ być one dostarczone w posiłkach nieustannie i to wszystkie co do ilości, jak do jakości, tzn. WSZYSTKIE TE ZWIĄZKI CHEMICZNETE MUSZĄ BYĆ OBECNE i to W WYMAGANYCH ILOŚCIACH CODZIENNIE!!! Przykładowo, diety z grupy wege nie są kompletne budulcowo. Niektóre wprawdzie dostarczają wszystkich aminokwasów egzogennych, ale jest ich zbyt mało w stosunku do potrzeb ludzkich komórek A jednocześnie zjadają przy tym duże ilości węglowodanów, które to powodują blokady wchłaniania makro- i mikroskładników (tłuszczów i rozpuszczonych w nich witamin ADEK). Wyodrębniamy 3 rodzaje kompletności, obejmujące 3 makroskładniki:
|
||