dieta
KRYTYCZNIE O SUPLEMENTACJI -
 Czy suplementować?

Pierwsza zasada diety prawidłowej mówi, że dieta powinna być kompletna budulcowo. Co jednak robić, gdy już mamy niedobory lub życiowa sytuacja zmusza nas do tego, że w tym, co musimy zjadać nie ma tego, co potrzebuje nasz lub dziecka organizm? Jednym słowem - suplementacja musi być mądra, bo może okazać się toksyczna.

 O tym w niniejszym artykule.

 

     
 

TRZY PRZYKAZANIA SUPLEMENTACJI

 
 

1.  Jeśli to możliwe, pozyskuj składniki odżywcze z pożywienia.

Apelujemy i uzasadniamy  prymat żywności nad suplementami w zaspokajaniu potrzeb żywieniowych. Organizmy ludzkie w ciągu tysięcy lat wyewoluowały w taki sposób, by pozyskiwać składniki odżywcze z całej dostępnej nam żywności. Suplementacja pojawiła się praktycznie 100 lat temu, kiedy człowiekowi udało się odsłonić rąbka tajemnicy, odnosnie  biochemicznej zawartości pokarmu oraz rozwoju nauk biologicznych, medycyny a w szczególnosci poznaniu niektórych ścieżek metabolicznych w ludzkim organizmie. I człowiek prymitywnie zachłysnął się tymi odkryciami a biznes zaczął je w sposób zaborczy wykorzystywać - no przecież dla dobra ludzkości....

Większość składników odżywczych wymaga enzymów, synergistycznych kofaktorów i organicznych aktywatorów mineralnych do prawidłowego wchłaniania. Chociaż są one naturalnie obecne w żywności, to często nie są zawarte już w syntetycznych witaminach wytworzonych z izolowanych składnikaów odżywczycha tym bardziej tych, które powstały w drodze syntezy biochemicznej. Innymi słowy, suplementacja nawet naturalnego pochodzenia suplementami może nie być skuteczna a czasem wręcz toksyczna. W skrajnym przypadku - osoba (lub zwierzę, bo podobną filozofię oszczędnościową i wygodną, jeśli chodzi o nakłady pracy praktykują niektórzy rolnicy) jedzące dietę "śmieciową" lub niekompletną budulcowo (jak np. wszystkie odmiany wege) i jednocześnie wzbogacaną oczyszczonymi składnikami odżywczymi w postaci suplementów diety - nawet w stricte ich referencyjnymi ilościami  żywieniowymi - nie osiągną warunków utrzymania zdrowia. W ich organizmach procesy metaboliczne przebiegały inaczej, niż w sytuacji pełnej koordynacji metabolizowania owych składników, ale obecnych w sobie właściwym otoczeniu biochemicznym w naturalnym pożywieniu, Uwaga te jest szczególnie istotna dla małych dzieci, bowiem niektórym troskliwym i nieświadomym matkom wydaję się, że już od kołyski należy im się suplementacja. To niszczy ich naturalne wzorce sterowania enzymami i hormonami w mózgu i prowadzi do szeregu trudnych do zneutralizowania toksycznych następstw. Wzajemne relacje i równowaga między składnikami żywności naturalnej są znaczące i radykalnie wpływają na to, co dzieje się z tymi składnikami na poziomie komórkowym. Mogą nie tylko być wydalane (np witaminy z grupy ADEK przy przecukrzeniu posiłku), ale toksycznie wpływać na procesy fizjologiczne (np. obtłuszczać narządy). To mózg i zapisane w nim programy sterowania gospodarką enzymatyczną hormonalną orac milionami procesów biologicznych na poziomie komórkowym decydują o ścieżkach metabolizowania tego, co zjadamy. Te programy wyewoluowały przez tysiące lat historii żywieniowej kolejnych pokoleń i nie zmieni tego rewolucja techniczna.

Przykłady:

  • Spożycie pomidorów ma większy wpływ na tkankę prostaty człowieka niż równoważna ilość likopenu przyjmowana w suplemencie.
  • Wolne rodniki zostaną zredukowane lepiej poprzez spożycie warzyw kapustnych, niż od mieszanki mikroelementów zjedzonych w kapsułkach
 
     
 

2. Jeśli to możliwe, przyjmuj składniki odżywcze w ich naturalnie występującej postaci.

Syntetyczne, izolowane składniki odżywcze nie zawsze mają taki sam wpływ na organizm, jak te same (jeśli chodzi o zawartość chemiczną) składniki obecne w naturalnym pożywieniu.. Ma znaczenie, czy składniki odżywcze zostały wyprodukowane w wyniku procesów technologicznych czy biologicznych, ponieważ przetwarzanie przemysłowe czasami tworzy zupełnie nowy związek o różnym działaniu fizjologicznym. Ponadto każda produkcja wprowadza zanieczyszczenia chemiczne lub biochemiczne do produktu końcowego, bo nie istnieją reakcje 100% wydajne, ani procesy oczyszczania produktów poreakcyjnych o 100% skuteczności. 

Przykład

Niedobory kwasu foliowego wiążą się ze zwiększonym ryzykiem karcynogenezy jelita grubego. W Chile w latach 2001-2004 rozpoczęto program sprzedaży mąki wzbogacanej sztucznie folianami.Efekt okazał się przeciwny od zamierzonego. Badania (tutaj link ) wykazały wzrost zachorowalnosci na raka jelita grubego i odbytu po rozpoczęciu tej akcji..

 
     
 

3. Bądź selektywny w swojej suplementacji.

Wiele osób naiwnie decyduje się profilaktycznie przyjmować jedną tabletkę ze wszystkim co potrzeba, czyli suplementować łącznie w postaci multiwitaminy. Taniej, prościej i myśleć nie trzeba, ktoś mądrzejszy wie lepiej. Okazuje się, że stosowanie multiwitamin moze być toksyczne.  Problem z multiwitaminami polega na tym, że zawierają zbyt mało korzystnych składników odżywczych, takich jak magnez, witamina D i witamina K2, oraz zbyt dużo potencjalnie toksycznych składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, żelazo, wapń  i witamina E.Oznacza to, że multiwitaminy mogą w rzeczywistości powodować zaburzenia równowagi składników odżywczych, które przyczyniają się do chorób. Potwierdzają to badania (np. tutaj ). Innym problemem jest to, że producenci multiwitamin często używają najtańszych możliwych składników, takich jak kwas foliowy zamiast naturalnego kwasu foliowego.

 
     
 

WNIOSEK

Generalnie, suplementacja może być toksyczna, Przez wiele pokoleń ludzie kierowani intuicją różnicowali dietę, zjadali różne zioła i owoce, zjadali naturalne pożywienie i takie dziedzictwo w postaci zapisanego w genach wzorca sterowania procesami trawiennymi nam, współczesnym zostawili. Jesteśmy ukształtowani na ich podobieństwo i przystosowani do życia w ich środowisku i warunkach.Toksyczność środowiska, w którym my teraz żyjemy zmusza nas do suplementacji. Tyle że suplementacja nie może zastąpić wysiłków poszukiwania tej dobrej i kompletnej w składniki pełnowartosciowej żywności. Jest czymś sztucznym tak samo, jak każdy środek farmakologiczny. Nawet ten najlepszy pozyskany jako czysty ekstrakt z naturalnych produktów. W kapsułce nie masz bowiem tych wszystkich synergistycznych koelementów, bez których organizm potraktuje ten produkt z kapsułki czy butelki inaczej niz ten sam, ale w naturalnej żywności. Witaminy, minerały to zazwyczaj katalizatory pewnych reakcji biochemicznych. Nasz organizm to nie prosty kociołek, do którego wystarczy tylko nasypać tego czy owego w wymaganych ilosciach. Suplementacja nie może być robiona w ciemno, dla profilaktyki. ale zawsze powinna być poprzedzona badaniami stanu metabolizmu. To powinna być akcja, która pomoże organizmowi w krytycznej sytuacji a po osiągnięciu wymaganych poziomów - należy tak zmienić dietę, by suplementacja nie była wymagana. Dlatego polecamy indywidualne podejście do zagadnienia i suplementację wybiórczą preparatami zawierającymi pojedyncze składniki.

 
     

KRYTYCZNIE O SUPLEMENTACJI - cz. 1