
KRYTYCZNIE O SUPLEMENTACJI - Co i jak suplementować?
W pierwszej części opisano trzy wskazania fundamentalne dotyczące suplementacji. Mogłoby z nich wynikać, że nie powinniśmy się suplementować lub robić to ze szczególną uwagą i tylko w sytuacjach konieczności.
Niestety w takim świecie żyjemy, że bez względu na to, jak dobrze się odżywiamy, trudno jest uzyskać wystarczającą ilość niektórych składników odżywczych z samego pożywienia. Istnieją również okoliczności, w których może wzrosnąć zapotrzebowanie na pewne składniki odżywcze, takie jak witamina C podczas infekcji i magnez przy zaburzeniach równowagi cukru we krwi lub problemach metabolicznych. W takich przypadkach sensowne jest, by selektywnie uzupełnianiać to, czego nam brakuje w diecie. To swoisty kompromis, ale niedobory implikują dużo gorsze następstwa niż użycie sztucznej ingerencji w metabolizm naturalny za pomocą suplementów.
Sześć składników odżywczych, które polecam suplementować u większości ludzi to:
- Witamina A
- Witamina D
- Witamina B12
- Witamina K2
- Magnez
- Witamina C
Wyrażenie "u większości" nie oznacza, że u wszystkich i nie automatycznie - ot tak, na wszelki wypadek, profilaktycznie !!!! Wyrażenie "u większości" oznacza jedynie to, że większość ludzi Zachodu ma niedobory tych składników i to one rzutują na większość chorób cywilizacyjnych, występujących masowo. Powtarzam z naciskiem kolejny raz - suplementujemy zawsze indywidualnie, w oparciu o pomiar stanu metabolizmu i zawsze czasowo - do wyregulowania określonego poziomu. Potem stosujemy dietę prawidłową, by pozyskać składniki z pożywienia. Uzasadnieniem takiej strategii jest to, że w naszych genach jest zoptymalizowana energetycznie "procedura" przetwarzania żywnosci, utrwalona w wielu pokoleniach. I taki sposób zapewnienia kompletności zaopatrzenia naszego organizmu jest najbardziej sprawną formą, nie indukującą dodatkowych obciążeń energetycznych metabolizowaniem tego, co wkładamy do ust. O tym w niniejszym artykule.
WITAMINA A (grupa związków chemicznych - Retinoli)
Zalecana przez instytucje międzynarodowe dawka witaminy A (2600 IU) jest żałośnie niewystarczająca. Tym nie mniej, większość ludzi Zachodu spożywa jej mniej niż połowę zalecanej ilości. Rdzenne populacje, takie jak tradycyjni Eskimosi - wolne od współczesnych chorób zwyrodnieniowych - zjadały znacznie więcej witaminy A . Grenlandzcy Eskimosi w 1953 r., zanim mieli częste kontakty ze światem zachodnim, w swoim tradycyjnym pożywieniu zjadali około 35 000 IU witaminy A dziennie. My współcześni ludzie nie możemy jednak nasladować ich ślepo, tak samo, jak nie mozemy przyjmować "na wiarę" diety jakichś innych ludów z izolowanych przez wieki terytoriów (np Hunzów). Tym nie mniej, ludzie Zachodu mają katasrofalne niedobory tej witaminy (w sensie oczywiście statystycznym). Witamina A występuje tylko w znacznych ilościach w podrobach oraz w oleju rybnym. Ludzie wybierają jednak wędliny zamiast salcesonu czy pasztetu. Gorzkawy smak wątróbki, która jest w stanie całkowicie zaspokoić zapotrzebowanie, wielu osobom nie smakuje. zjadają je (wątróbkę, pasztety, salceson) w dodatku z chlebem, co tłumaczy tak znaczne niedobory. W mediach było sporo dyskusji na temat toksyczności witaminy A Niektórzy urzędnicy nawet zabraniali sprzedazy oleju z dorsza (tranu) w niektórych krajach. Chodzi o wpływ na osteoporozę. Ale jeśli zagłębimy się głębiej, odkryjemy, że nadmiar witaminy A powoduje problemy tylko na tle niedoboru witaminy D. Problem osteoporozy to wielowymiarowy problem i nie można go jedynie rozpatrywać w kontekście jednego parametru. Niedobory aminokwasowe w diecie (bardzo powszechne, szczególnie u wege, są przyczyną tego, że w organizmie brakuje białek transportujących wapń, więc odbudowa tkanki kostnej prowadzi do ubytków w postaci osteoporozy. Dalej, powszechne przecukrzenie skrobią, zjadaną przez większość społeczeństwa codziennie w ilościach 1/2 kg dziennie także blokuje wchłanianie tłuszczy i rozpuszczonych w nich witaminac ADEK. To kolejny przyczynek do osteoporozy. Ten objaw ma kilkanaście róznych przyczyn i wiązanie go z nadmiarem podaży witaminy A jest błędem. Tutaj znajdzie Czytelnik naukowe potwierdzenie powyższych tez (LINK) Zalecana dawka witaminy A (dla tych, co nie lubią wątróbki) wynosi 10000 IU i najlepszym jej źródłem jest tran (czyli olej z wątroby dorsza. W dodatku, jest on bogaty w witaminę D, która chroni organizm przed teoretyczną toksycznoscią witaminy A w takich ilościach. |
||
WITAMINA D (kalcytriol)
Szerokość geograficzna, gdzie mieszkamy nie pozwala nam na zmagazynowanie i pozyskanie na bieżąco witaminy D3 ze słońca. Dlatego zalecany jest pomiar stężenia metabolitu 25OH D3 we krwi i jeśli jest poniżej 50 ng/mL , wówczas zasuplementowanie dawką 10 000 UI (wskazane jest jednoczesna suplementacja z K2 i z witaminą A poprzez przyjmowanie tranu w ilości 10 000IU) Po 3-4 miesiącach suplementacji wykonujemy powtórny pomiar i suplementację ograniczamy do poziomu 2000 UI. Poziom kalcytriolu we krwi oznaczamy w szczególnych przypadkach infekcji mikrobiologicznych układu moczowo-płciowego lub problemach z ciśnieniem krwi oraz pulsu bicia serca. |
||
WITAMINA K2 (menachinon)
Należy podkreślić, że witamina K2 to nie to samo, co witamina K1, która znajduje się w zielonych warzywach liściastych, takich jak jarmuż i kapusta włoska. Część K1 jest przekształcana w K2 w naszych ciałach, ale ta konwersja jest nieefektywna u ludzi. Jest jednak skuteczna u przeżuwaczy - dlatego nabiał karmiony trawą jest najwygodniejszym źródłem witaminy K2 w diecie. Jest to prawdą tylko w przypadku zwierząt hodowanych na pastwiskach, ponieważ jedzenie bogatej w K1 trawy pozwala im przekształcić ją w K2. W naszym organizmie szczególne znaczenie ma witamina K2, bowiem uczestniczy w metabolizmie kości, w procesach krzepnięcia krwi, aktywuje powstawanie niektórych białek, zapobiega miażdżycy i zawałom serca. Źródła witaminy K2 w pożywieniu:
Zalecana jest suplementacja witaminą K2, aby uzyskać dzienną dawkę 100 mcg. Zważywszy, że w 100 g twardego sera znajduje się około 60 mcg witaminy K2, a 6 żółtek jaj z wolnego wybiegu zawiera około 30 mcg, więc po zjedzeniu takich ilości nabiału pozostałoby dopełnić suplementami zaledwie 10 mcg. Pytanie tylko, kto dziennie zjada 100g twardego sera i 6 żółtek, biorąc pod uwagę skutki marketingowego straszenia w mediach cholesterolem z jajek przez całe dekady. |
||
WITAMINA B12 (kobalamina)
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12 wynosi 2,5 mikrograma, podczas gdy u dorosłej osoby zdrowej na prawidłowej diecie w jej organizmie jest około 3 miligramów. To daje pokrycie na kilka lat. Tym nie mniej, u ludzi stosujących zasady wege mogą często występowac niedobory. jest to o tyle groźne, ze owe niedobory ujawniają się z opóźnieniem kilkuletnim.
|
||
MAGNEZ Bardzo dziwny pierwiastek i jednocześnie kluczowy dla życia. Ponad 300 reakcji enzymatycznych go potrzebuje, w tym każdy enzym związany z ATP oraz enzymy potrzebne do syntezy DNA, RNA i białek. Kluczową rolę odgrywa w transporcie jonów przez powierzchnie błon wszystkich naszych komórek. Jest niezbędny do fosforylacji glukozy która wniknęła do cytoplasmy komórki. Niedobór magnezu to poważne - nawet śmiertelne - konsekwencje . Daje objawy, takie jak skurcze mięśni, zaburzenia rytmu serca, drżenie, bóle głowy i refluks żołądkowy, i wiąże się z nadciśnieniem, zespołem metabolicznym, cukrzycą, migreną, zespołem napięcia przedmiesiączkowego, astmą, niedoczynnością tarczycy. Magnez jest również trudny do uzyskania z pożywienia. Najwyższym źródłem są orzechy i nasiona, ale trudno jest zjeść ich wystarczającą ilość w taki sposób, aby jednocześnie zaspokoić zapotrzebowanie na magnez i równocześnie nie przekroczyć spozycia nadmiernej ilości wielonienasyconych tłuszczów obecnych w tych orzechach i nasionach.. Inną kwestią jest to, że poziom magnezu w żywności spadł, ponieważ współczesne gleby są coraz bardziej wyczerpywane mikrobiologicznie i niszczone antybiotykami, pestycydami. Oznacza to, że bez suplementacji nie da rady dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości magnezu. No, chyba, że zmienisz diete na prawidłową i przestaniesz przecukrzać organizm. Wtedy zapotrzebowanie na magnez radykalnie spadnie, bo nie będzie potrzeby, by codziennie poddawać w komórkach glikolizie tych 500g ++ cukru pochodzącego z rozkładu skrobii. Z tego powodu należy przyjąć, że każdy, kto nie stosuje się do zasad diety prawidłowej, powinien suplementować magnez. Spożycie 400-800 mg / dobę z połączenia żywności i suplementów to optymalny zakres Ponieważ większość ludzi otrzymuje mniej niż 250 mg / dobę z pożywienia, więc idealna jest dawka 400 mg / dobę w postaci suplementu. Wskazane jest stosowanie chelatowanych form magnezu, takich jak glicynian i jabłczan, ponieważ są lepiej wchłaniane. |
||
WITAMINA C (kwas L-askorbinowy) Naturalnym źródłem witaminy C są wiśnie acerola, owoce róży, pietruszka, czarna porzeczka, zielona papryka. W tkankach zwierzęcych najwięcej jej znajdziemy w wątróbce wieprzowej i wołowej. Należy tutaj wymienić istotny fakt a mianowicie, że u ludzi, którzy nie stosują diety prawidłowej i przecukrzają organizm regularnie, duże stężenie glukozy we krwi po spozyciu np. skrobii blokuje wchłanianie witaminy C. Zarówno kwas L-askorbinowy, jak i glukoza uzywają bowiem tych samych transporterów, aby wniknąc do cytoplazmy komórki. W sytuacji, gdy cząsteczek glukozy jest dużo, wówczas cząsteczce kwasu L-askorbinowego jest trudniej wygrać statystyczną rywalizację z cząsteczkami glukozy w dostępie do tych białek transportujących. Podana ilość zalecanej suplementacji 400g dziennie dotyczy osób na diecie wysokowęglowodanowej. |
||